Actualidad Noticias Els Snipe en la Federació de Vela de la Comunitat Valenciana per Salva Bueno, secretari autonòmic de la classe

Els Snipe en la Federació de Vela de la Comunitat Valenciana per Salva Bueno, secretari autonòmic de la classe

Vela lleugera
30 nov. 2020
'Com a principal objectiu estratègic per a perpetuar la classe i donar-li la base sòlida del seu creixement, la FVCV i AECIS es focalitzaran en els juvenils, tant els actuals com els esdevenidors' S. Bueno
FVCV
FVCV
València

1. La flota de Snipe a la Comunitat Valenciana ha anat creixent progressivament fins a convertir-se actualment en una de les més nombroses d'Europa com ha sigut aquesta evolució i com s'ha viscut el creixement des de la FVCV?

La flota Snipe va ser un exponent en el seu moment en la nostra comunitat, i això ha permés que no arribara a desaparéixer totalment, sinó que va quedar, en un moment determinat, i pendent de l'aparició d'una nova generació de regatistes que agafara el testimoni a la generació de Rafa Alapont -el Tigre-, ensopida i pendent d'un estímul per a tornar a emergir. En un primer moment, Antonio Martínez Peñalvert, i amb posterioritat José Luis Maldonado Dasit, tots dos capitans de flota núm. 154 successius en el temps, han sigut les persones que han impulsat la reaparició.

A aquest fet cal sumar dos factors igualment determinants que han propiciat aquest ressorgir: l'interés del RCNV de tornar a disposar d'una flota potent de snipes, i l'impuls de la Secretaria Nacional de la Classe Snipe a Espanya, primer amb Martín Bermúdez de la Pont i actualment amb Fernando Celdrán Villarejo. Tot això ha propiciat que la Comunitat Valenciana, i dins d'ella el RCNV, s'estiga convertint en el punt neuràlgic de la tecnificació d'aquesta classe en el mediterrani.

Cal tindre en compte que, actualment té base en la nostra comunitat, aproximadament 40 vaixells, dels quals, un total de 35 vaixells els situem en el RCNV, incrementant-se aquest número en prendre com a port base diverses embarcacions que durant el període hivernal no tenen oportunitat de navegar en els seus clubs respectius -sobretot tripulacions del nord i centre d'Espanya- quan, com ocorre ara, estan disputant-se les Snipe Winter Sèries -SWS-. Mostra d'aquesta activitat són els entrenaments setmanals que es tenen programats cada cap de setmana, en aquest cas dues sessions d'entrenament -dissabte i diumenge- focalitzades a diferents nivells. A més a més, això suposa que concorren en l'aigua, com a mínim, 16 vaixells; és a dir, podria dir-se que cada cap de setmana cada tripulació a de mesurar-se amb un número considerable de regatistes i això no fa sinó sumar el nivell i la qualitat dels nostres regatistes.

2. Com hem dit, a nivell quantitatiu som una de les flotes més potents, però i a nivell qualitatiu?, tenim grans regatistes de snipe en la FVCV?

Així és. Tenim magnífics regatistes que han collit grans resultats en el seu historial esportiu tano a nivell nacional com a internacional, com per exemple Agustín Zabalúa i José Antonio Medina, regatistes que, a més de ser un referent en l'aspecte competitiu ho són traslladant el seu coneixement a la resta de la flota a través de diversos clínics que s'organitzen amb certa periodicitat.

Comptem, al seu torn, amb José Luis Maldonado -capità de la flota núm. 154, situada en el RCNV-, conegut ja per la seua capacitat i tenacitat, i que cull any rere any triomfs -nacionals i internacionals-, estant actualment disputant les primeres places del Circuit Nacional de Snipe juntament amb el seu tripulant Laura Morata.

Tenim a un equip de juvenils que han irromput amb força en el panorama nacional, com són Isidro Codoñer, Alejandro de Castro (jr), Bianca Tamani i Carmela Marzal, totes dues tripulacions com a Campions d'Espanya Juvenils en aquest any 2020. I no únicament els regatistes que acabe de citar, dins de la flota de la Comunitat Valenciana existeixen altres tant patrons, i així mateixos tripulants, de primer nivell, que si bé no solen disputar regates fora de la nostra comunitat amb l'assiduïtat dels destacats prèviament, són notòriament respectats dins i fora del camp de regates, com per exemple José Luis Marín, Jovi Marzal, Marià Rierol, i Belén Olives.

3. És una classe apta per a totes les edats ja que preval la tàctica enfront de l'exigència física i per tant és una classe en la qual podem trobar navegant a famílies senceres independentment de l'edat i condició, Com és la flota autonòmica?, Quines característiques té?

Com bé indiques el snipe és un monotip; un vaixell quasi etern, ja que existeixen unitats amb més de 20 anys que continuen navegant a primer nivell. Aquest és un factor que permet una continuïtat de la classe puix que tot aquell que desitge iniciar la seua marxa en aquesta classe no ha d'efectuar un desemborsament alt que supose una barrera per a gaudir d'aquest esport, ni d'aquesta classe. Indubtablement el que desitge disposar d'un vaixell recentment eixit de la drassana té al seu abast, sense un desemborsament que poguera ser prohibitiu, un vaixell d'última generació -tenim drassanes de primer nivell a Espanya-, però així i tot, l'avarada de noves unitats no relega a les unitats anteriors de la seua competitivitat.

Sumat a això, efectivament, és una classe on podem trobar navegant tant a matrimonis, com a pares amb els seus fills. Per tant, la franja d'edat que permet el snipe té un amplíssim rang; valga el següent exemple: Alejandro de Castro -fill- va començar la seua marxa en la classe snipe acabats de complir els 14, i per la franja superior d'edat que us citada tindríem al gran “” Belda que va parar el comptador dels anys, que jo recorde, en els “86” -i això va ser fa un parell de temporades anteriors (jajaja)-.

Actualment la flota autonòmica estaria definida per un entorn d'edat des dels 20 anys als 55 anys, però, en el camp de regates la disputa per cada lloc de la classificació -siga entrenament, siga regata oficial- no té distinció de cap edat, ni de sexe.

4. El tàndem format per José Luís Maldonado i Alexandre Tinoco han portat a la classe snipe de la Comunitat pel cap alt alt, però també vivim fa poc com Álex de Castro i Isidro Codoñer es proclamaven Campions d'Espanya Juvenils a Almeria o Bianca Tamani i Carmela Marzal en femení, Somvela té un futur prometedor en aquesta classe?

La resposta a aquesta pregunta és Sí. Tant els juvenils d'aquesta classe, que estan sent particularment abrigallats per la FVCV, com la resta de les categories dins de la classe snipe, són un punt de referència per a la FVCV, i el compromís d'aquesta és continuar incrementant el seu suport per a consolidar aquests campions, i enfortir una esquadra potent.

5. Al setembre el Real Club Nàutic de València va ser seu del Campionat d'Espanya de Snipe Màster reunint cinquanta dels millors regatistes sènior de la classe, és el mediterrani i més concretament el litoral valencià un bon camp de regata per als snipe?, per què?

No hi ha dubte d'això, tant de ser el Mediterrani, i més concretament el litoral valencià –per la seua estabilitat climatologia, i rangs de vents- un magnífic entorn per a disputar proves nàutiques com, i al seu torn, que el punt les instal·lacions del RCNV-seu de la flota núm. 154 de Snipe-, com el seu camp de regates, estan plenament capacitats per a donar atenció a aquest número de regatistes. És important ressenyar que donades les circumstàncies actuals de la incidència del COVID-19, tant AECIS, com la FVCV, així com el Club organitzador, van extremar el compliment escrupolós dels protocols COVID, restringint-se a tal fi el nombre de tripulacions que podien disputar la prova nacional. Com a contrast destacaré, per exemple, que durant la celebració del Campionat d'Europa Màster del 2019, la concurrència d'embarcacions va arribar a aconseguir els 91 inscrits, i en aquest cas van disputar la prova únicament 44 embarcacions.

Però, i en tot cas, és el Mediterrani un bon camp de regates? La resposta és indubtablement sí. I això suposa que siga l'interés de la Secretaria Territorial de la Classe, i per tant, de la Secretaria Nacional, recuperar enclavaments tradicionalment snipistes com Alacant i Torrevieja.

6. Tenint en compte el fort creixement que està tenint aquesta classe en la nostra comunitat, quines accions voleu dur a terme o s'estan duent a terme des de la FVCV per a fomentar i potenciar aquest ascens?

FVCV està en contacte amb AECIS, que és, com indicava, la institució que a Espanya representa a la Classe Snipe Internacional -SCIRA-, estant al capdavant de la mateixa actualment Fernando Celdrán. Ambdues tenen entre els seus objectius estratègics consolidar el creixement i potenciació del snipe a la Comunitat Valenciana recuperant flotes que antany van tindre un destacat protagonisme, com Alacant i Torrevieja. Però, com a principal objectiu estratègic per a perpetuar la classe i donar-li la base sòlida del seu creixement totes dues institucions es focalitzaran en els juvenils -incloent universitaris fins a 22 anys-, tant els actuals, que ja cullen palmaresos com abans destacaves, com en els esdevenidors.

Com a sumatori a aquest ambiciós objectiu s'afig un més, incrementar el nombre de tripulants femenines. Ara com ara, la presència de la dona en aquest esport, i en aquesta classe en concret, és evident i notòria; podria afirmar sense equivocar-me que les tripulacions mixtes que cada cap de setmana ixen a entrenar són més nombroses que aquelles tripulacions on tots dos tripulants són homes; i no únicament aquesta dada, sinó que a més, la qualitat de les dones de la nostra comunitat és molt alta, cite per exemple, i sense oblidar a les juvenils que citava abans, a Betlem Olives, Laura Morata, María José Algarra que actualment forma part de la tripulació que està al capdavant en la lliga promoguda per la RFEV “Trofeu Loterias i Apostes de l'Estat”, Marisa Arlandis i Germana Cambrer com a flamants campiones d'Espanya Màster 2020.

Per a aconseguir aquest ambiciós objectiu AECIS, en comunió amb els clubs amfitrions, i amb les federacions repartides pel territori nacional, promou una sèrie de clínics, tant d'iniciació com de perfeccionament impartits per regatistes de rellevància nacional, així com especialistes en materials, de cara a diverses finalitats: (i) primer donar a conéixer la classe, (ii) a potenciar el coneixement i control del vaixell -no deixa de ser un vaixell amb un gran potencial tècnic per la suma de reglatges dels quals disposa-, (iii) a propiciar l'ambient d'amistat, companyonia i noblesa de la classe i dels seus membres, (iv) i a facilitar tot el que poguera ser necessari perquè tot aquell que està navegant les seues primeres milles puga començar a eixir del seu club i relacionar-se amb altres flotes.  

7. Quins objectius té la FVCV a curt i llarg termini amb aquesta classe?

La FVCV, sota el seu suport constant a la classe snipe, combrega amb les dues premisses abans enunciades -juvenils i tripulacions femenines-. La consecució dels objectius traçats es focalitza a ajudar a la promoció d'aquests exponents, bé a través de subvencions per a la promoció d'esdeveniments com l'enunciat prèviament, bé a través d'ajudes directes als regatistes per a la seua projecció fora de la Comunitat. A això hauríem de sumar que és un objectiu que actualment està sent treballat el que València puga ser seu del Campionat d'Europa Màster per al 2022, i seu per al Campionat del Món femení 2023.